Jonge vrouwelijke voetbalcoach met hoofddoek op aan de rand van een voetbalveld

Nooit eerder zoveel trainers en redders met een diploma

28-04-2024

9.420 trainers en redders uit 40 verschillende sporttakken hebben vorig jaar een kwalificatie behaald bij de Vlaamse Trainersschool (VTS). Dat is +23% meer dan het jaar daarvoor.

Die forse stijging is te danken aan hervormingen aan de trainersopleiding, waar Vlaams minister van Sport in totaal € 2 miljoen euro voor heeft vrijgemaakt. Trainers met een kwalificatie zijn beter gewapend om sporters te begeleiden, maar ze zijn ook geneigd om langer trainer te blijven. De minister greep daarom een paar jaar geleden de coronacrisis aan om veel sterker in te zetten op (digitale) cursussen. “We hebben toen van de nood een blijvende deugd gemaakt. Trainers zijn de fundamenten van onze sportclubs. We moeten hen goed opleiden, zodat zij op hun beurt talloze Vlamingen op de allerbeste manier kunnen coachen”, aldus de minister.

Het aantal trainers zit in de lift: in 2019 waren er nog 70.000 trainers, coaches of lesgevers die elke week met veel passie op het veld, in het zwembad of op de piste staan – intussen zijn dat er al meer dan 74.000. Toch is de nood aan extra trainers groot, want ook het aantal volwassenen dat lid is van een sportclub stijgt: vandaag is al bijna 1 volwassen Vlaming op 3 lid van een sportclub – dat aandeel lag nooit eerder zo hoog. Heel wat trainers zijn dan ook op zoek naar gespecialiseerde opleidingen waarmee ze sterker in hun schoenen staan. Uit onderzoek blijkt bovendien dat trainers na zo een gespecialiseerde opleiding langer actief blijven als trainer. De Vlaams minister van Sport nam daarom verschillende initiatieven om de trainers te versterken en investeerde onder meer € 1 miljoen extra in de Vlaamse Trainersschool (VTS) en nog eens € 1 miljoen waarmee de sportfederaties trainers opleidingen kunnen laten volgen.

Er zijn nu nieuwe cijfers over het succes van de trainersopleidingen. In 2023 hebben 9.420 trainers en redders uit 40 verschillende sporttakken een kwalificatie behaald bij de VTS. Dat is +23% meer dan in 2022, toen er 7.661 trainers en redders gediplomeerd werden. En in vergelijking met 2020 gaat het zelfs om een stijging met +88%. De stijging van het aantal gediplomeerde trainers is merkbaar in zowat alle sporttakken en op alle niveaus. Het lijkt er dus op dat de hervorming van de trainersopleiding zijn vruchten afwerpt. Er kwamen nieuwe opleidingen bij, bestaande opleidingen werden beter afgestemd op de sporttak en trainersopleidingen werden meer flexibel: zo konden trainers meer op hun eigen tempo en vaker vanaf thuis een cursus volgen. De drempel is dus lager dan ooit om te beginnen met een opleiding.

“We investeren in meer sportkwaliteit en dan kan je niet rond de mensen die onze sportclubs doen leven: de trainers. Zij zijn essentieel voor zowel de basiswerking, de recreatieve werking als de topsportwerking”, zegt de Vlaams minister van Sport. “We zorgen er nu voor dat er meer gespecialiseerde opleidingen komen, zodat trainers nog meer kennis en nog meer vaardigheden opdoen”. 

Deel deze pagina: